Manuele therapie

Manuele therapie richt zich met name op stoornissen in de beweging van de gewrichten. Het verminderd kunnen bewegen kan een oorzaak zijn voor klachten en kan ook een belemmering zijn voor een normaal, natuurlijk herstel van een blessure. De manueel therapeut maakt een nauwkeurige analyse van de gewrichtsbewegingen en bepaalt daarmee een adequate behandeling.

Neem direct contact op.

Wat is Manuele therapie?

Als de bewegingsstoornis een oorzaak is voor de klachten of het niet goed kunnen herstellen, dan zijn de effecten van manuele therapie vaak direct merkbaar: je voelt een verbeterde bewegingsvrijheid en afname van de pijn.

Onze manueeltherapeut i.o. Jeremy Dijkstra van onze praktijk te Middelburg volgt na zijn opleiding tot algemeen fysiotherapeut een driejarige masteropleiding waar hij extra kennis op doet naar de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder de wervelkolom

Manuele fysiotherapie
Manuele fysio

Wanneer kan manuele therapie helpen?

Wanneer er een stoornis is in het bewegen van de gewrichten kan manuele therapie uitkomst bieden. Enkele voorbeelden van klachten waarbij manuele therapie vaak succesvol wordt toegepast zijn:

Hoofd- en nekpijn in combinatie met het verminderd kunnen bewegen van de wervelkolom
Nek- en schouderklachten, eventueel met uitstraling naar de armen
Lage rugpijn, eventueel met uitstraling naar de benen
Hoge rugklachten, eventueel in combinatie met rib- en borstpijn
Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten
Heupklachten

Wat kunt u verwachten?

Het onderzoek bestaat grofweg uit 2 onderdelen. De anamnese (het vraaggesprek) en het lichamelijk onderzoek. Hieronder leggen we verder uit wat u zich hierbij voor kunt stellen.

Vraag gesprek

Wanneer u bij ons komt starten we met een anamnese. Dit is een vraaggesprek met als doel het inzichtelijk maken van de problemen en de bijbehorende hulpvraag die u hebt. Over het algemeen worden er vragen gesteld over uw (medische) voorgeschiedenis, het verloop van uw klacht en wat u hoopt te bereiken middels manuele therapie.

Lichamelijk onderzoek

Op basis van de hulpvraag wordt er lichamelijk onderzoek gedaan. Bij manuele therapie richt het lichamelijk onderzoek zich met name op de beweeglijkheid van de gewrichten. Na het afronden van het onderzoek worden de bevindingen besproken en stellen we, indien nodig, samen een behandelplan op.

Behandeling

Het doel van de behandeling is om passend bij uw hulpvraag uw bewegingsmogelijkheden te vergroten. Onderdeel van de manuele behandeling kan zijn:

Mobilisatie, dat is het gecontroleerd bewegen van de gewrichten om de bijvoorbeeld de bewegingsvrijheid te verbeteren.
Manipulatie, een snelle beweging over een klein bewegingstraject van het gewricht(dit staat bekend als “kraken”)
Oefeningen, om de bewegingsmogelijkheid te vergroten, met als doel bijvoorbeeld de stabiliteit en sturing van de gewrichten te verbeteren.

Verder is een belangrijk onderdeel van de behandeling het uitleggen van waarom het niet goed gaat. Met inzicht in gezond bewegen en inzicht in het mechanisme van de klacht leer je zelf betere beslissingen nemen over hoe je moet omgaan met je klachten

Met én zonder verwijzing

U kunt door uw huisarts of specialist verwezen worden voor manuele therapie, maar U heeft geen verwijzing nodig. U kunt ook zonder verwijzing zelf contact opnemen met onze praktijk voor een afspraak bij onze manueel therapeut.

Vergoedingen en tarieven

Voor informatie over vergoeding en tarieven klik hieronder.

De therapeuten die gespecialiseerd zijn in deze therapie

Jeremy Dijkstra

U kunt met ieder soort klacht bij ons terecht

Stel al uw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten of maak direct een afspraak