Claudicatio Intermittens

Het Latijnse ‘Claudicatio intermittens’ betekent letterlijk ‘met tussenpozen mank lopen’. Het is een vaatziekte, waarbij de slagaders in uw benen vernauwd zijn.
De slagaders zijn bloedvaten die zuurstofrijk bloed aanvoeren. Tijdens het lopen hebben de beenspieren extra zuurstof nodig. De slagaders brengen het zuurstofrijke bloed naar uw benen.

Neem direct contact op.

Wat is Claudicatio Intermittens?

Bij Claudicatio Intermittens zijn de slagaders door slagaderverkalking vernauwd. Hierdoor krijgen de beenspieren tijdens het lopen te weinig zuurstof en ontstaan er pijnklachten. Door te stoppen met lopen, hebben de vernauwde bloedvaten tijd om de beenspieren weer van voldoende zuurstof te voorzien en trekken de klachten weg. Zogenaamd kijken de mensen, tijdens het stoppen, naar ‘etalages’; vandaar de naam Etalagebenen.

Volgens de laatste schattingen heeft 1 of de 5 volwassenen, ouder dan 50 jaar, last van Claudicatio Intermittens.

Claudicatio intermittens

Wat zijn de klachten?

Bij Claudicatio Intermittens krijgt u tijdens het lopen pijn, kramp of een doof of moe gevoel in uw been. De klachten kunnen in de voet, de kuit, het dijbeen of de bil optreden. Als u stilstaat, verdwijnen de klachten weer.
Verder kunt u ook last hebben van koude voeten en/of kalknagels.

Kosten

Fysiotherapie voor Claudicatio Intermittens / Etalagebenen wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Hiervoor is het belangrijk dat de therapeut is aangesloten bij het landelijk netwerk ‘Chronisch ZorgNet’, anders vergoedt de zorgverzekering het niet. Per 12 maanden krijgt u 37 behandelingen vergoed.

Verwijzing huisarts/specialist

Voor de behandeling van Claudicatio Intermittens is een verwijzing noodzakelijk.
In onze praktijk is Sem Heijdens de specialist op het gebied van Claudicatio Intermittens. Zij is aangesloten bij het landelijk netwerk ‘Chronisch ZorgNet’.

Chronisch ZorgNet is het landelijk netwerk van ruim 2750 gespecialiseerde therapeuten (juni 2020), die beweegtherapie en leefstijlbegeleiding bieden aan mensen met chronische aandoeningen, zoals Claudicatio Intermittens / etalagebenen, COPD, astma en hartaandoeningen.

De therapeuten die gespecialiseerd zijn in deze therapie

Sem Heijdens

U kunt met ieder soort klacht bij ons terecht

Stel al uw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten of maak direct een afspraak