Lymfedrainage / oedeemtherapie
Oedeemtherapie wordt toegepast bij patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam.
Neem direct contact op.
Wat is Oedeemtherapie?
Het menselijke lichaam bestaat voor ongeveer 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en hersenbanen. Net als de bloedbaan waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfestelsel waar lymfe doorheen stroomt. Het lymfestelsel is vergelijkbaar met het stelsel voor de bloedsomloop. In tegenstelling tot de bloedcirculatie is het lymfestelsel alleen een afvoerend en open systeem.
Een goede waterhuishouding zorgt ervoor dat het lichaam in goede conditie verkeerd. Het lymfestelsel (lymfebanen en knopen) zorgt voor deze voedende, zuiverende en drainerende werking.
Lymfedrainage is dus een normale natuurlijke functie van ons lichaam. Deze functie kan echter verstoord worden als gevolg van een ongeval, ziekte of stress, met lymfe-oedeem tot gevolg.
Met oedeemtherapie zorgen we ervoor dat het vocht wordt afgevoerd. Door de vochtafvoer vermindert de pijn, neemt oedeem af en geneest bijvoorbeeld ook een wond sneller.
Na stimulering van de vochtafvoer kan het soms nodig zijn om nog lymftaping, compressietherapie of oefentherapie toe te passen.
Wanneer kan lymfedrainage/
oedeemtherapie helpen?
Bij lymfoedeem is sprake van een zwelling. Een zwaar of vermoeid gevoel in arm of been, of een gevoel van spanning rondom pols, vingers, enkels, elleboog of knieën kan het gevolg zijn van lymfoedeem. Vaak is er ook sprake van pijn.
In onze praktijk te Middelburg houden wij ons bezig met de behandeling van patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij mensen met (borst)kanker, mensen die een borstoperatie hebben ondergaan of mensen met littekens of lymfoedeem als gevolg van bestraling en/of chemotherapie.
Klachten
De manuele lymfedrainage en oedeemtherapie is toepasbaar bij onderstaande klachten, al dan niet in combinatie met andere therapie vormen. Zo behandelen wij mensen met:
zwellingen (oedeem na ongeval of operatie)
borstkanker
oedeem aan benen, armen, buik, of gezicht
bloedcirculatiestoornissen
verstuikingen
bloeduitstortingen
huidproblemen (bv. littekens)
migraine
Wat kunt u verwachten?
Met manuele lymfdrainage, oedeem- en fibrosegrepen, lymftaping en eventueel compressietherapie zorgen we ervoor dat het vocht wordt afgevoerd. Door de vochtafvoer vermindert de pijn, neemt oedeem af en geneest bijvoorbeeld ook een wond sneller. Na stimulering van de vochtafvoer kan het soms nodig zijn om te zwachtelen om het behaalde resultaat te behouden.
Wilt u meer weten? Klik hier voor de folder.
Behandelmogelijkheden
Lymftaping
Lymftaping is uitermate geschikt om de lymfedrainage te ondersteunen. De speciale tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid en kan met een speciale techniek worden aangelegd, zodat lymfevocht versneld kan worden afgevoerd.
Compressie therapie
Als er nog geen stabiele situatie in de omvang is bereikt, kan door middel van het aanleggen van bandages, van buiten af een continue druk worden aangebracht, die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt.
Oefentherapie
Een belangrijk component van de afvoer is de “spierpomp”. Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) worden de aders en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en lymfe omhoog gestuwd. Doordat in de aders en lymfebanen klepjes aanwezig zijn, kan het bloed en vocht alleen maar naar boven richting het hart gaan wat een gunstig effect heeft op oedeemvermindering.
Een behandeling duurt 30- 45 minuten. De behandelduur verschilt per persoon. Als er sprake is van oedeem in uw arm of been maken wij dit inzichtelijk door middel van omtrekmetingen. Er vindt een eerste meting plaats tijdens uw eerste afspraak en periodiek herhalen wij deze meting om de resultaten zichtbaar te maken.
De verenigingen binnen de oedeemtherapie zijn: Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie www.nvfl.nl of de Vereniging Manuele Lymfedrainage ad modum Vodder www.MLDV.org
Axillairy Web Syndrome
Wat is Axillairy Web Syndrome?
Het Axillairy Web Syndrome (AWS) kan een complicatie zijn van de operatieve behandeling van borstkanker. Tijdens de operatie worden meerdere lymfeklieren in de oksel verwijderd. Het kan dan voorkomen dat de lymfevaten (die in verbinding stonden met deze lymfeklieren) niet meer kunnen functioneren en gaan fibroseren: een soort littekenweefsel. Dit worden ook wel opgedroogde lymfestrengen genoemd. Deze strengen vormen zich in de oksel, de hele arm en/of borst en zijn voelbaar en (vaak) zichtbaar.
Klachten
De strengen veroorzaken pijn en kunnen de bewegingen van de schouder en arm beperken. Indien u hier last van heeft, ervaart u dat het lastig is om uw arm te heffen en uw elleboog te strekken.
Wat kunt u verwachten?
De behandeling voor het Axillairy Web Syndrome bestaat uit speciale massagetechnieken waarbij onze oedeemtherapeut de strengen rekt en indien nodig verbreekt. Dit geeft een licht knappend geluid waar u niet van moet schrikken.
Deze AWS-behandeling wordt vaak gecombineerd met manuele lymfedrainage en fascie technieken. Uw therapeut zal met u overleggen of u eventueel andere behandelingen nodig heeft.
Na de behandeling kunt u direct uw arm beter bewegen en is de pijn verminderd of verdwenen. Daarnaast wordt het risico op een stijve schouder door de behandeling verminderd.
Verwijzing
Vaak wordt u door uw specialist of huisarts geadviseerd om te starten met oedeemtherapie. Dan krijgt u een verwijzing mee. Op uw eigen initiatief starten kan ook, dan kijken wij tijdens de eerste afspraak of u een verwijzing nodig heeft. Dit is niet altijd noodzakelijk.
Vergoedingen & tarieven
Voor informatie over vergoeding en tarieven klik hieronder.
De therapeuten die gespecialiseerd zijn in deze therapie
Francky Koole
U kunt met ieder soort klacht bij ons terecht
Stel al uw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten of maak direct een afspraak