Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie is fysiotherapie voor kinderen van 0-18 jaar. Er zijn 2 fysiotherapeuten werkzaam in onze praktijk te Middelburg die hierin gespecialiseerd zijn. Na de opleiding tot algemeen fysiotherapeut hebben zij een vierjarige masteropleiding gevolgd specifiek gericht op fysiotherapie bij kinderen.

Neem direct contact op.

Wanneer kan kinderfysiotherapie helpen?

De motorische ontwikkeling bij kinderen begint meteen na de geboorte. Kinderen leren omrollen, kruipen, staan, lopen, peuter- en kleutervaardigheden. Mede door deze ontwikkeling krijgen kinderen een steeds grotere zelfstandigheid.Bij de meeste kinderen verloopt deze ontwikkeling zonder problemen. Bij sommige kinderen echter is deze ontwikkeling verstoord of verloopt de motorische ontwikkeling langzamer. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
Vaak wordt door ouders zelf opgemerkt dat de ontwikkeling van hun kind langzamer of anders verloopt dan bij andere kinderen. Maar het kan ook zijn dat het wordt opgemerkt door het consultatiebureau, op school of door de huisarts. Wanneer er problemen zijn in de motorische ontwikkeling kan een kind worden doorgestuurd naar een kinderfysiotherapeut, of kunnen ouders zelf contact met ons opnemen.

Naast problemen in de motorische ontwikkeling kunnen ook schrijfmotorische problemen, orthopedische klachten, houding gerelateerde klachten of pijnklachten een reden zijn om doorverwezen te worden of contact op te nemen.

Meest voorkomende klachten kinderfysiotherapie

Er zijn diverse klachten en andere indicaties waarvoor u terecht kunt bij een kinderfysiotherapeut. Hieronder vindt u een overzicht met indicaties en klachten voor kinderfysiotherapie. Dit overzicht is uiteraard niet compleet. Heeft uw kind een klacht die er niet tussen staat maar waarvoor kinderfysiotherapie wellicht wel kan helpen? Neem gerust contact met ons op.

Zuigelingen

Voorkeurshouding/asymmetrische ontwikkeling
Lage spierspanning
Hoge spierspanning en overstrekken
Achterstand in de motorische ontwikkeling
Orthopedische aandoeningen

Voorkeurshouding/asymmetrische ontwikkeling
Lage spierspanning
Hoge spierspanning en overstrekken
Achterstand in de motorische ontwikkeling
Orthopedische aandoeningen

Peuters en kleuters

Achterstand in de motorische ontwikkeling
Niet mee kunnen komen met leeftijdsgenootjes met gym of op het schoolplein
Afwijkend voortbewegen, zoals billenschuiven

Veelvuldig vallen
Afwijkend looppatroon
Neurologische aandoeningen
Orthopedische aandoeningen

Jongeren

Schrijfmotorische problemen
Houdingsproblematiek
Pijnklachten of blessures
Orthopedische klachten
Neurologische aandoeningen

Folders

Wilt u meer informatie of kinderfysiotherapie? Klik dan hier voor de folder.
Wilt u meer informatie over kinderfysiotherapie van 0-2 jaar? Klik dan hier voor de folder
Wilt u meer informatie over kinderfysiotherapie bij schoolgaande kinderen? Klik dan hier voor de folder

Wat kunt u verwachten?

Het onderzoek bestaat grofweg uit 2 onderdelen. De anamnese (het vraaggesprek) en het lichamelijk onderzoek. Hieronder leggen we verder uit wat u zich hierbij voor kunt stellen.

Vraag gesprek

Wanneer u en uw kind bij ons komen starten we met een anamnese. Dit is een vraaggesprek met als doel het inzichtelijk maken van de problemen en de bijbehorende hulpvraag die jullie hebben.
Over het algemeen worden er vragen gesteld over de voorgeschiedenis, de motorische ontwikkeling tot dan toe maar ook andere ontwikkelingsdomeinen als bijvoorbeeld spel ontwikkeling, spraak-taal ontwikkeling en de sociaal-emotionele ontwikkeling komen aan bod. Maar ook onderwerpen als hobby’s of sporten worden besproken in dit vraaggesprek.

behandeling kinderfysiotherapie
kinderfysiotherapie behandeling

Lichamelijk onderzoek

Wanneer de hulpvraag op het gebied van de motorische ontwikkeling ligt zullen er test gedaan worden om het motorisch functioneren van uw kind in kaart te brengen. Deze tests bestaan veelal uit spelletjes.
Afhankelijk van de hulpvraag wordt er lichamelijk onderzoek gedaan, zo kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar mobiliteit van gewrichten, spierlengte of kracht.
Na het afronden van het onderzoek worden de bevindingen besproken en stellen we, indien nodig, samen een
behandelplan op.

Behandeling

Het doel van de behandeling is om passend bij de hulpvraag de motorische en/of bewegingsmogelijkheden van uw kind spelenderwijs te verbeteren. Vaak krijgt uw kind ook oefeningen aangeleerd die thuis herhaald kunnen worden.

Bij zuigelingen bestaat de behandeling voor een groot deel uit hanterings- en speladviezen aan ouders. U kunt samen met uw kind ook thuis oefenen.

Kinderen tot 2 jaar behandelen we in de regel aan huis, kinderen vanaf 3 jaar zien we bij ons op de praktijk of in een van onze nevenvestigingen.

Kinderfysio

Met én zonder verwijzing

Al sinds januari 2006 kunt U zonder verwijzing van een arts terecht voor onderzoek, en/of behandeling bij een fysiotherapeut.Wanneer behandeling aan huis noodzakelijk is kan het zijn dat er toch een verwijzing nodig is. Dit is afhankelijk van uw verzekering. Twijfelt u of u een verwijzing nodig heeft? Neem gerust contact met ons op.

Vergoedingen en tarieven

Voor informatie over vergoeding en tarieven klik hieronder.

De therapeuten die gespecialiseerd zijn in deze therapie

Anneke de Vos

Mathilde Bachet

U kunt met ieder soort klacht bij ons terecht

Stel al uw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten of maak direct een afspraak